Същност на мобилния бизнес

#
05.12.2017 23:35 533

Една от най-добре изразените тенденции в развитието на информационните и комуникационните технологии за последните години са мобилните технологии. Те навлизат все по-широко и с бързи темпове в съвременния бизнес, благодарение на своята иновативност, бързина на предаване на данните и усъвършенстван потребителски интерфейс. Масовото използване на мобилните телефони и други мобилни устройства създаде условия за възникване на нови мобилни услуги, които надграждат и разширяват концепцията на електронната търговия. Благодарение на мобилните комуникации бизнесът става по-гъвкав, динамичен, комуникативен и ефективен.

Най-голям относителен дял в мобилната търговия имат САЩ. Според проучване на Aite Group, през 2010 година общия приход от мобилната търговия е 16 млрд. долара. Пет години по-късно, с помощта на мобилните технологии и тяхното развитие, общия приход на САЩ достига 214 млрд. долара.

Мобилният бизнес (Mobile business, M-business) може да се разглежда като резултат от конвергенцията на информационните и телекомуникационните технологии. Докато при електронния бизнес достъпът до компютърната мрежа се осъществява от стационарен компютър по всяко време на денонощието, то при мобилния бизнес достъпът е не само по всяко време, но и от всяко място (anytime and anywhere access). Мобилният бизнес позволява извършване на транзакции чрез мобилни безжични комуникационни мрежи, независимо от географското положение на производителите, потребителите и търговците. По тази причина, мобилният бизнес е своеобразно развитие на е-бизнеса в условията на безжичните технологии.


Екипът на WEN.BG е готов да публикува Вашите сигнали. Изпращайте Вашите материали на office@wen.bg

УСМИХНИ СЕ

Нашенец бил на работа в Германия. Колегата му германец постоянно се подигравал с него, а нашия все му казвал:
- А ти страдаш от липса на калции!
Един ден германеца паднал от скелето и целия се потрошил. Нашия го завел в болницата, доктора погледнал снимката и казал:
- Ханс, вие страдате от липса на калции!
- А бе, българчето, ти откъде го знаеше тва предварително?
- Е как от къде, аз от 1 година спя с жена ти, а на теб не ти никнат рога...